Zrazy mielone
Zrazy mielone z cebulą, ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką w pysznym sosie przyprawionym odrobiną sosu sojowego to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu lub curry
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1/2 papryki marynowanej
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka maggi
- 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania zrazów
Sposób wykonania:
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów.
Na środku każdego kotleta układamy kawałek ogórka, papryki i cebuli. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.
Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Pozostałą cebulę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów.
Podsmażamy całość, podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, na koniec zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody. Dusimy jeszcze zrazy około minuty.
Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem i papryką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz