MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Zrazy mielone

Zrazy mielone

Zrazy mielone z cebulą, ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką w pysznym sosie przyprawionym odrobiną sosu sojowego to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu lub curry
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1/2 papryki marynowanej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania zrazów

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów.

Na środku każdego kotleta układamy kawałek ogórka, papryki i cebuli. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki.



Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.

Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Pozostałą cebulę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów.



 Podsmażamy całość, podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, na koniec zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody. Dusimy jeszcze zrazy około minuty.



Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem i papryką gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz