Karkówka duszona w sosie grzybowym
Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w cebuli i przyprawach, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało. Dorzucimy do sosu grzyby suszone. Sos będzie wyborny.
Składniki:
- 50-60 dkg karkówki
- 1 duża cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: 2-3 liście laurowe
- papryka czerwona, pieprz ziołowy
- rozmaryn, pieprz czarny, kminek mielony
- 1-2 szklanki wody
- 1 łyżka maggi
- 1 łyżka sosu sojowego
- garść grzybów suszonych
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Grzyby zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły 30 minut. Wodę zachowujemy, dodamy ją do sosu, grzyby drobno kroimy.
Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.
Cebulę kroimy w kostkę. Dorzucamy do karkówki.
Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.
Na podsmażoną na rumiano karkówkę i cebulę kładziemy przyprawy z moździerza i pokrojone grzyby. Wlewamy szklankę gorącej wody, wodę z gotowania grzybów, sos sojowy i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie dużo. Jeśli odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za dużo, aby zbytnio nie rozwodnić sosu. Na koniec rozcieramy w miseczce miękkie masło z mąką i taką zaklepką zagęszczamy sos.
Wyśmienita karkówka duszona w sosie grzybowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz