MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Karkówka duszona w sosie grzybowym

Karkówka duszona w sosie grzybowym

Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w cebuli i przyprawach, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało. Dorzucimy do sosu grzyby suszone. Sos będzie wyborny.

Składniki:

  • 50-60 dkg karkówki
  • 1 duża cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe
  • papryka czerwona, pieprz ziołowy
  • rozmaryn, pieprz czarny, kminek mielony
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść grzybów suszonych
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:

Grzyby zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły 30 minut. Wodę zachowujemy, dodamy ją do sosu, grzyby drobno kroimy.

Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.

Cebulę kroimy w kostkę. Dorzucamy do karkówki.

Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.



Na podsmażoną na rumiano karkówkę i cebulę kładziemy przyprawy z moździerza i pokrojone grzyby. Wlewamy szklankę gorącej wody, wodę z gotowania grzybów, sos sojowy i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie dużo. Jeśli odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za dużo, aby zbytnio nie rozwodnić sosu. Na koniec rozcieramy w miseczce miękkie masło z mąką i taką zaklepką zagęszczamy sos.



Wyśmienita karkówka duszona w sosie grzybowym gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz