MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Kotlety z indyka


 

Kotlety z indyka

Delikatne i chude kotlety z piersi indyka to nasza propozycja na prosty i szybki obiad.

Mięso najlepiej kupić w całości i zmielić samemu, wówczas mamy pewność, że kotlety są z piersi z indyka bez niewiadomych dodatków.

Składniki:

  • 40 dkg piersi z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Mięso z indyka kroimy w grubą kostkę i razem z cebulą również rozdrobnioną mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej piersi z indyka i cebuli dodajemy jajko, przyprawy (1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę kotletów.

Delikatne kotlety z indyka gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz