Kotlety z indyka
Delikatne i chude kotlety z piersi indyka to nasza propozycja na prosty i szybki obiad.
Mięso najlepiej kupić w całości i zmielić samemu, wówczas mamy pewność, że kotlety są z piersi z indyka bez niewiadomych dodatków.
Składniki:
- 40 dkg piersi z indyka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanego koperku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Mięso z indyka kroimy w grubą kostkę i razem z cebulą również rozdrobnioną mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej piersi z indyka i cebuli dodajemy jajko, przyprawy (1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę kotletów.
Delikatne kotlety z indyka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz