Barszcz czerwony z tartych buraczków
Prosty, błyskawiczny barszczyk z tartych buraków ze słoika to doskonały dodatek do pierogów, krokietów i pasztecików. Do jego przygotowania wykorzystujemy bulion lub rosół z dnia poprzedniego i buraczki ze słoika, najlepiej własnej roboty. Zupa gotowa jest w 20 minut.
Składniki:
- 1 słoik buraczków tartych 0,5 l
- 2 l bulionu mięsnego lub rosołu
- sok z 1/2 cytryny ( według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1-2 łyżki maggi
Sposób przygotowania:
Bulion lub rosół doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy do bulionu buraczki ze słoika i podgrzewamy całość, nie gotujemy, bo barszcz straci głęboki, buraczkowy kolor. Następnie przyprawiamy zupę - dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny (ale ostrożnie, ponieważ buraczki były zakwaszane), majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dajemy odrobinę maggi.
Barszcz czerwony z tartych buraków ze słoika gotowy!
Na naszym blogu znajdziecie przepis na tarte buraczki do spiżarni użyte do barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz