MAKATKA

sobota, 24 lutego 2024

Barszcz czerwony z tartych buraczków

Barszcz czerwony z tartych buraczków

Prosty, błyskawiczny barszczyk z tartych buraków ze słoika to doskonały dodatek do pierogów, krokietów i pasztecików. Do jego przygotowania wykorzystujemy bulion lub rosół z dnia poprzedniego i buraczki ze słoika, najlepiej własnej roboty. Zupa gotowa jest w 20 minut.

Składniki:

  • 1 słoik buraczków tartych 0,5 l
  • 2 l bulionu mięsnego lub rosołu
  • sok z 1/2 cytryny ( według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1-2 łyżki maggi

Sposób przygotowania:

Bulion lub rosół doprowadzamy do wrzenia.

Wrzucamy do bulionu buraczki ze słoika i podgrzewamy całość, nie gotujemy, bo barszcz straci głęboki, buraczkowy kolor. Następnie przyprawiamy zupę - dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny (ale ostrożnie, ponieważ buraczki były zakwaszane), majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dajemy odrobinę maggi.

Barszcz czerwony z tartych buraków ze słoika gotowy! 

Na naszym blogu znajdziecie przepis na tarte buraczki do spiżarni użyte do barszczu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz