Puszyste racuchy z jabłkami
Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące z tartymi jabłkami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania racuchów
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki.
Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.
Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz