Krokiety z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Mięso niezbyt smaczne lecz połączone z kapustą kiszoną i pieczarkami, doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki zadowoli najdelikatniejsze podniebienia.
Składniki:
farsz
- 25 dkg mięsa z rosołu
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
- 1 cebula
- 1/4 szklanki rosołu
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju +olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- dodatkowo
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- szklanka płatków kukurydzianych
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farsz.
Mięso gotowane z rosołu razem z pokrojoną cebulą i warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Pieczarki i 1/2 cebuli kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Kapustę zalewamy wodą (1 szklanka), dodajemy cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 20-30 minut. Odcedzamy, odciskamy lekko z nadmiaru płynu i siekamy drobno. Dokładamy do mięsa i pieczarek. Wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą (z solą ostrożnie, ponieważ kapusta jest dosyć słona) i pieprzem. Wyrabiamy farsz
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. W drugiej rozdrabniamy rękoma płatki, mieszamy je z bułką tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Możemy je podać z barszczem czerwonym.
Krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i pieczarkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz