MAKATKA

sobota, 24 lutego 2024

Knedle ze śliwkami


 Knedle ze śliwkami

Tradycyjnie, kiedy tylko pojawią się pierwsze śliwki robimy knedle. To nasze ulubione danie jeszcze z czasów dzieciństwa. Najlepsze do knedli są dojrzałe, słodziutkie węgierki, ale inne śliwki też się nadadzą. Knedle polejemy masełkiem i posypiemy cukrem z cynamonem. Będzie pysznie!

Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Owoce i dodatki:

  • 15 wydrylowanych śliwek (mają być nie rozcięte do końca)
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków, jeszcze ciepłych ( nie gorących) dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4- centymetrowe. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę.




Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Gotowe knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.

Knedle ze śliwkami gotowe!



1 komentarz:

  1. Ojej ale bym zjadła, bardzo lubię, wyglądają ogromnie kusząco ❤️

    OdpowiedzUsuń