Tradycyjnie, kiedy tylko pojawią się pierwsze śliwki robimy knedle. To nasze ulubione danie jeszcze z czasów dzieciństwa. Najlepsze do knedli są dojrzałe, słodziutkie węgierki, ale inne śliwki też się nadadzą. Knedle polejemy masełkiem i posypiemy cukrem z cynamonem. Będzie pysznie!
Składniki:
Ciasto na knedle:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200g maki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Owoce i dodatki:
- 15 wydrylowanych śliwek (mają być nie rozcięte do końca)
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki masła
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.
Do tak przygotowanych ziemniaków, jeszcze ciepłych ( nie gorących) dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4- centymetrowe. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Gotowe knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.
Knedle ze śliwkami gotowe!
Ojej ale bym zjadła, bardzo lubię, wyglądają ogromnie kusząco ❤️
OdpowiedzUsuń