MAKATKA

sobota, 24 lutego 2024

Kołacz na Trzech Króli


 Kołacz na Trzech Króli

Dzień Trzech króli, czyli 6 stycznia nazywano w dawnej Polsce szczodrym, pewnie od bogatych darów Trzech Króli dla narodzonego Jezusa. Z tej okazji pieczono szczodraki- placki drożdżowe wytrawne, nadziewane mięsem, kapustą lub grzybami. W XVIII w przyszedł do nas z Francji zwyczaj pieczenia placka migdałowego zwanego gorenflot ( od imienia XVI- wiecznego mnicha, który ten placek wymyślił).

My upieczemy kołacz trochę polski, trochę francuski, czyli ciasto drożdżowe z rodzynkami aromatyzowane likierem Amaretto. Oczywiście w środek ciasta włożymy jednego całego migdała dla króla migdałowego.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 250 ml mleka

  • 100 g masła

  • 3 jajka rozmiar M

  • 100 g rodzynek

  • 100 ml likieru Amaretto lub wódki

  • kilka kropel olejku migdałowego

  • 1 migdał

Sposób wykonania:

Robimy rozczyn.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 100 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Wyrabiamy ciasto.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko (żółtko odkładamy). Dodajemy resztę cukru, mleka i szczyptę soli, zapach migdałowy oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy całość łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie, więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem, aż będzie trochę odchodziło od dłoni. Teraz dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i roztopione, ale nie gorące masło.
Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- posypane mąką i przykryte ściereczką.



Wyrośnięte ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut.



 Kołacz na Trzech Króli gotowy!

Dlaczego jeden migdał?
Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego.
Według przysłowia panna:” która dostała migdała, dostanie i Michała”, czyli szybko wyjdzie za mąż.
Polowanie na migdała było w XVIII I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał się KARNAWAŁ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz