Dzień Trzech króli, czyli 6 stycznia nazywano w dawnej Polsce szczodrym, pewnie od bogatych darów Trzech Króli dla narodzonego Jezusa. Z tej okazji pieczono szczodraki- placki drożdżowe wytrawne, nadziewane mięsem, kapustą lub grzybami. W XVIII w przyszedł do nas z Francji zwyczaj pieczenia placka migdałowego zwanego gorenflot ( od imienia XVI- wiecznego mnicha, który ten placek wymyślił).
My upieczemy kołacz trochę polski, trochę francuski, czyli ciasto drożdżowe z rodzynkami aromatyzowane likierem Amaretto. Oczywiście w środek ciasta włożymy jednego całego migdała dla króla migdałowego.
Składniki:
500 g mąki tortowej
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 g masła
3 jajka rozmiar M
100 g rodzynek
100 ml likieru Amaretto lub wódki
kilka kropel olejku migdałowego
1 migdał
Sposób wykonania:
Robimy
rozczyn.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami
mąki i 100 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrabiamy ciasto.
Do dużej
miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko
(żółtko odkładamy). Dodajemy resztę cukru, mleka i szczyptę
soli, zapach migdałowy oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy całość
łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie,
więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem,
aż będzie trochę odchodziło od dłoni. Teraz dodajemy odsączone
z alkoholu rodzynki i roztopione, ale nie gorące masło.
Wyrabiamy
jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- posypane
mąką i przykryte ściereczką.
Wyrośnięte
ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20
cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub
wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką
zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza
żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.
Wstawiamy ciasto do
rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut.
Kołacz na Trzech Króli gotowy!
Dlaczego
jeden migdał?
Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza
z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem
jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego.
Według
przysłowia panna:” która dostała migdała, dostanie i Michała”,
czyli szybko wyjdzie za mąż.
Polowanie na migdała było w XVIII
I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech
Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał
się KARNAWAŁ!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz