MAKATKA

sobota, 24 lutego 2024

Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Można nim przekładać ciasta, torty oraz ozdabiać je. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo prosty. Smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocami.

Składniki:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • kremówka i ser mocno schłodzone

Sposób wykonania:

Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które uprzednio możemy lekko rozdrobnić blenderem i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy je do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.

Krem kokosowy z kremówką i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity, szczególnie w połączeniu z owocami i biszkoptem!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz