MAKATKA

sobota, 24 lutego 2024

Kolorowa sałatka


 Kolorowa sałatka

Prosta sałatka z rukoli, liści szpinaku i botwiny z oliwkami i wyrazistym sosem balsamicznym. Warto ją podać i do obiadu i na grilla i na przyjęcie. Jest wyśmienita i pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 opakowanie mix-u rukoli z młodym szpinakiem i botwiną
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1 duży ogórek
  • 3/4 szklanki ciemnych oliwek

sos balsamiczny:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Mix sałat przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki, oliwki w całości lub przekrojone na pół. Warzywa łączymy i polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.

Prosta, kolorowa sałatka gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz