Prosta sałatka z rukoli, liści szpinaku i botwiny z oliwkami i wyrazistym sosem balsamicznym. Warto ją podać i do obiadu i na grilla i na przyjęcie. Jest wyśmienita i pięknie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1 opakowanie mix-u rukoli z młodym szpinakiem i botwiną
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1/4 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1 duży ogórek
- 3/4 szklanki ciemnych oliwek
sos balsamiczny:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Mix sałat przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki, oliwki w całości lub przekrojone na pół. Warzywa łączymy i polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Prosta, kolorowa sałatka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz