Karkówka duszona w cebuli
Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w dużej ilości cebuli i przypraw, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało.
Składniki:
- 50-60 dkg karkówki
- 2-3 duże cebule
- 2 łyżki smalcu lub 3-4 oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: 2-3 liście laurowe
- papryka czerwona, pieprz ziołowy
- rozmaryn, pieprz czarny, jałowiec, kminek
- 1-2 szklanki wody
- 1 łyżka maggi
Sposób przyrządzenia:
Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.
Cebulę kroimy w półplasterki. Rumianą karkówkę zdejmujemy na chwilę z patelni, dorzucamy na patelnię resztę tłuszczu i smażymy na nim cebulę. W trakcie smażenia przyprawiamy ją szczyptą soli i czerwonej papryki w proszku. Mieszamy od czasu do czasu.
Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.
Na podsmażoną na rumiano cebulę układamy plastry karkówki. Kładziemy na nich przyprawy z moździerza i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli. Wlewamy szklankę gorącej wody i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie. Jeśli zbytnio odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za dużo, aby zbytnio nie rozwodnić sosu.
Wyśmienita karkówka duszona w cebuli gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz