niedziela, 21 lipca 2024

Szaszłyki z piersi kurczaka

Szaszłyki z piersi kurczaka

Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, aromatycznej marynacie curry, grillowane z papryką i cebulą.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule

marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty, czyli olej mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Cebulę kroimy w krążki. Nadziewamy na patyczki (patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie na pół godziny przed zrobieniem szaszłyków) kawałki mięsa, papryki i cebuli, aż do wyczerpania składników. 



Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je z obu stron 10-12 minut.

Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut. Szaszłyki z tej marynaty są wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!



Nasza rada:

Do przyprawiania różnych mięs często używamy przyprawy o nazwie „pieprz ziołowy”. Pod tą nazwą kryją się mieszanki różnych ziół. W skład pieprzu ziołowego użytego do naszych szaszłyków wchodzi zmielona gorczyca, kolendra, papryka, kminek, majeranek, liść laurowy i czosnek. Użyłyśmy gotowej przyprawy kupowanej u sprawdzonego sprzedawcy, świeżej i mocno aromatycznej.



 

sobota, 20 lipca 2024

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Szybka sałatka z czterech warzyw przyprawionych solą i pieprzem, polanych ulubionym olejem i gotowe. Sałatka jest wyrazista w smaku, doskonale nadaje się do grillowanych mięs. Latem jej składniki są najsmaczniejsze i pełne witamin. Jak to się mówi „moc w prostocie”! W przypadku tej sałatki właśnie tak jest.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżek oleju, np. słonecznikowego

Sposób wykonania:

Pomidory kroimy w kostkę.

Paprykę pozbawiamy nasion i białego miąższu, kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki.

Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy olej. Mieszamy całość.

Prosta sałatka do grillowanych mięs gotowa!

 


Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.

Składniki:

1,2 do 1,5 kg karkówki

marynata:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.



Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.



Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt.

Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony. 
Grillujemy mięso, aż się przyrumieni na dużym ogniu, na koniec odkładamy kotlety na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut, aby „doszły”. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

Karkówka z grilla gotowa!


 

piątek, 19 lipca 2024

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Czarnuszka daje zaś świetny aromat i smak.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 4 czubate łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki czarnuszki
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.

Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie smarujemy chleb żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką.




Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką gotowy!



 

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi, podłużnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi jeżynami. Bajecznie pyszne!

Składniki:

  • 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 g jeżyn
  • 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka soku z cytryny

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

krem mascarpone:

  • 200 ml kremówki 36%
  • 200 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Krem mascarpone:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton M1).

Składamy ciasto:

Na dnie blaszki o wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.



Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.



Wykładamy na biszkopty krem mascarpone. Wygładzamy i robimy rozetki z odłożonego kremu.



Na wierzchu ciasta układamy jeżyny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



Efektowne i proste ciasto imprezowe z jeżynami gotowe!



 

Sałatka ziemniaczana znakomita

Sałatka ziemniaczana znakomita

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków, ogórków małosolnych, rzodkiewki, selera naciowego i pachnącego koperku . Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.

Ogórki, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Pokrojone warzywa dajemy do miski. 



Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana znakomita gotowa!

 


czwartek, 18 lipca 2024

Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym

Kruchy, soczysty kawałek schabu w sosie podany na przykład z kopytkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

    1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Schab kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się mocno rumiane z obu stron. Dzięki temu sos będzie miał ładny, ciemny kolor i dobry smak. Następnie do mięsa wkładamy cebule. Smażymy je kilka minut, aż się zeszklą.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny.

Gdy mięso jest już miękkie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos mięsny doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i maggi.

Podajemy schab z kopytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.




 

środa, 17 lipca 2024

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 120 ml mleka
  • 280 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Ubijamy ciasto.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.




Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.



 Układamy na nim borówki.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!




Kapusta z łazankami

 

Kapusta z łazankami

Młoda kapusta z boczkiem, dobrą kiełbasą i łazankami posypana obficie koperkiem to doskonała propozycja na letni, szybki jednogarnkowy posiłek. Danie smaczne i proste do przyrządzenia.

Składniki:

  • 60 dkg kapusty (zważona przed poszatkowaniem)
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy podwędzane, np. jałowcowa lub swojska
  • mały pęczek koperku
  • 1 młoda marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2/3 szklanki łazanek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub niepełna octu spirytusowego

Sposób przyrządzenia:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Do zrumienionego boczku i kiełbasy dorzucamy cebulę, smażymy ją 3-4 minuty.



Następnie dajemy na patelnię poszatkowaną kapustę oraz marchewkę. Całość smażymy do 10-ciu minut i podlewamy dwiema szklankami gorącej wody z rozprowadzonym w niej koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości , czyli 15-20 minut.



W osobnym garnku gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.

Do gotowej kapusty dorzucamy łazanki. Dosmaczamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy gotowe danie posiekanym koperkiem.

Kapusta z łazankami gotowa!









Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Prosta przekąska, czyli małe, kolorowe papryczki nadziewane kremową fetą przyprawioną czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane serkiem, zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty zawsze są świeże i smaczne.

Składniki:

  • 400 g małych, kolorowych papryczek
  • 1 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 g sera miękkiego typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 słoiczki 0,3 l

Sposób wykonania:

Papryczki myjemy, odcinamy końcówki i oczyszczamy z nasion.

Do rondelka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na wrzącą zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki jeszcze 5 minut. Następnie odcedzamy je i studzimy.



Ser typu feta wykładamy na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.



Do półtorej szklanki oliwy dodajemy jeden zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.

Papryczki napełniamy serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia, gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.



Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti gotowe!



Nasze rady:

Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Zamiast octu ryżowego możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.

Ser typu fet możemy zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić, ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.

 

wtorek, 16 lipca 2024

Potrawka z kurczaka z ryżem

Potrawka z kurczaka z ryżem

Jeśli nie wiemy co zrobić z kurczakiem z rosołu, a nie chcemy piec pasztetów czy lepić pierogów, możemy ugotować kurczaka w potrawce i podać go na przykład z ryżem. Danie jest delikatne i smaczne. Nasze babcie często podawały rosół i kurę w potrawce na niedzielny obiad. Przecież nic się nie mogło zmarnować, a dobrze zrobiona potrawka wszystkim bardzo smakowała.

Składniki:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso z kurczaka wyjmujemy z rosołu. Obieramy z kości i skór. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę.

W rondelku, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki.

 Gdy sos będzie gładki, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość 3- 4 minuty, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. 

 Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki). 

Na koniec dodajemy marchewkę i mięso, lekko podgrzewamy. Nie mieszamy, aby mięso się nie rozpadło. Posypujemy potrawkę posiekaną natką.

Wykładamy na talerze ryż i polewamy go potrawką.

Potrawka z kurczaka z ryżem gotowa!



 

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie smacznie.

Składniki:

Ciasto:
Blaszka 20x30 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (250 ml)
  • 1 szklanki śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 600 g ulubionych owoców sezonowych ( u nas śliwki)
Kruszonka:
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kruszonka.

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki.

Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.



Ciasto.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 



Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!

Nasze rady:

Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.

Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.