MAKATKA

sobota, 20 lipca 2024

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.

Składniki:

1,2 do 1,5 kg karkówki

marynata:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.



Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.



Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt.

Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony. 
Grillujemy mięso, aż się przyrumieni na dużym ogniu, na koniec odkładamy kotlety na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut, aby „doszły”. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

Karkówka z grilla gotowa!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz