Karkówka z grilla
Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.
Składniki:
1,2 do 1,5 kg karkówki
marynata:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 duża cebula
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.
Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.
Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt.
Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz