Potrawka z kurczaka z ryżem
Jeśli nie wiemy co zrobić z kurczakiem z rosołu, a nie chcemy piec pasztetów czy lepić pierogów, możemy ugotować kurczaka w potrawce i podać go na przykład z ryżem. Danie jest delikatne i smaczne. Nasze babcie często podawały rosół i kurę w potrawce na niedzielny obiad. Przecież nic się nie mogło zmarnować, a dobrze zrobiona potrawka wszystkim bardzo smakowała.
Składniki:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
- 2 ugotowane marchewki z rosołu
- szklanka mrożonego groszku
- 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, curry do smaku
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso z kurczaka wyjmujemy z rosołu. Obieramy z kości i skór. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę.
W rondelku, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki.
Gdy sos będzie gładki, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość 3- 4 minuty, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje.
Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki).
Na koniec dodajemy marchewkę i mięso, lekko podgrzewamy. Nie mieszamy, aby mięso się nie rozpadło. Posypujemy potrawkę posiekaną natką.
Wykładamy na talerze ryż i polewamy go potrawką.
Potrawka z kurczaka z ryżem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz