MAKATKA

wtorek, 16 lipca 2024

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie smacznie.

Składniki:

Ciasto:
Blaszka 20x30 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (250 ml)
  • 1 szklanki śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 600 g ulubionych owoców sezonowych ( u nas śliwki)
Kruszonka:
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kruszonka.

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki.

Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.



Ciasto.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 



Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!

Nasze rady:

Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.

Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz