Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane
Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie smacznie.
Składniki:
Ciasto:- 3 jajka L
- 0,5 szklanki oleju (250 ml)
- 1 szklanki śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 600 g ulubionych owoców sezonowych ( u nas śliwki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 50 g cukru (5 łyżek)
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Kruszonka.
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki.
Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Ciasto.
Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.
Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!
Nasze rady:
Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.
Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz