MAKATKA

środa, 17 lipca 2024

Kapusta z łazankami

 

Kapusta z łazankami

Młoda kapusta z boczkiem, dobrą kiełbasą i łazankami posypana obficie koperkiem to doskonała propozycja na letni, szybki jednogarnkowy posiłek. Danie smaczne i proste do przyrządzenia.

Składniki:

  • 60 dkg kapusty (zważona przed poszatkowaniem)
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy podwędzane, np. jałowcowa lub swojska
  • mały pęczek koperku
  • 1 młoda marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2/3 szklanki łazanek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub niepełna octu spirytusowego

Sposób przyrządzenia:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Do zrumienionego boczku i kiełbasy dorzucamy cebulę, smażymy ją 3-4 minuty.



Następnie dajemy na patelnię poszatkowaną kapustę oraz marchewkę. Całość smażymy do 10-ciu minut i podlewamy dwiema szklankami gorącej wody z rozprowadzonym w niej koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości , czyli 15-20 minut.



W osobnym garnku gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.

Do gotowej kapusty dorzucamy łazanki. Dosmaczamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy gotowe danie posiekanym koperkiem.

Kapusta z łazankami gotowa!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz