Kapusta z łazankami
Młoda kapusta z boczkiem, dobrą kiełbasą i łazankami posypana obficie koperkiem to doskonała propozycja na letni, szybki jednogarnkowy posiłek. Danie smaczne i proste do przyrządzenia.
Składniki:
- 60 dkg kapusty (zważona przed poszatkowaniem)
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 kiełbasy podwędzane, np. jałowcowa lub swojska
- mały pęczek koperku
- 1 młoda marchewka
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- 2/3 szklanki łazanek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego lub niepełna octu spirytusowego
Sposób przyrządzenia:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
Do zrumienionego boczku i kiełbasy dorzucamy cebulę, smażymy ją 3-4 minuty.
Następnie dajemy na patelnię poszatkowaną kapustę oraz marchewkę. Całość smażymy do 10-ciu minut i podlewamy dwiema szklankami gorącej wody z rozprowadzonym w niej koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości , czyli 15-20 minut.
W osobnym garnku gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.
Do gotowej kapusty dorzucamy łazanki. Dosmaczamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy gotowe danie posiekanym koperkiem.
Kapusta z łazankami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz