Schab duszony w sosie własnym
Kruchy, soczysty kawałek schabu w sosie podany na przykład z kopytkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1-2 łyżki mąki- sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
- smalec lub olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Schab kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się mocno rumiane z obu stron. Dzięki temu sos będzie miał ładny, ciemny kolor i dobry smak. Następnie do mięsa wkładamy cebule. Smażymy je kilka minut, aż się zeszklą.
Na patelnię wlewamy 1 szklankę gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos mięsny doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i maggi.
Podajemy schab z kopytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz