piątek, 21 czerwca 2024

Polenta

Polenta

Prosta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 dkg sera gouda
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Wodę wstawiamy do rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dwie łyżki startego sera odkładamy na bok.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy ser, dokładnie rozprowadzamy go w kaszce i gotową polentę wylewamy na półmisek. Wygładzamy wierzch. Polenta ma mieć wysokość do 2 cm. Tak przygotowaną polentę odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia, aby można było ją kroić.



Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kaszkę kroimy w kwadraty i podsmażamy z obu stron na rumiano na maśle. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonym, startym serem.

Polenta gotowa!



Nasza rada:

Polentę możemy serwować z różnymi mięsami, sosami lub sałatkami warzywnymi. Bardzo smaczna będzie z dodatkiem parmezanu.

 

Placek migdałowy z czereśniami

Placek migdałowy z czereśniami

Bardzo proste ciasto jogurtowe z czereśniami posypane płatkami migdałowymi. Właściwie nie ma łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i posypką jak to – jogurtowe, rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. Z migdałami i aromatem migdałowym jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 700 g wydrylowanych czereśni
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:

Blaszka 28x18 cm lub 24x24 cm wyłożona na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki (jajka, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, aromat migdałowy i olej, mieszamy do połączenia składników. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Placek migdałowy z czereśniami, rózgą mieszany gotowy!

 


Chleb pszenny z otrębami

Chleb pszenny z otrębami

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek otrębów pszennych

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 4 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.



Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenny z otrębami, na suchym zakwasie gotowy!

 

czwartek, 20 czerwca 2024

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

 Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli i lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka maggi
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Lekko ją solimy. 



Podsmażamy cebulę do zeszklenia i układamy na niej umytą, osuszoną wątróbkę. Dusimy w cebuli wątróbkę około 5-8 minut.




 Na koniec dodajemy maggi, sól i pieprz.

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją w cebuli nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

Kaszka kukurydziana z frużeliną wiśniową

Kaszka kukurydziana z frużeliną wiśniową

Proste śniadanie – kaszka kukurydziana gotowana na mleku owsianym, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

Składniki:

  • 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • szczypta soli do smaku

frużelina wiśniowa:

  • 20 dkg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę kukurydzianą i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 W tym czasie robimy frużelinę. Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.

Kaszkę kukurydzianą wykładamy na talerze i polewamy frużeliną wiśniową.

Smaczne śniadanie gotowe!



Nasza rada:

Frużeliny możemy zrobić więcej i zamknąć w słoiczkach na zimę. Będzie doskonałym dodatkiem do ryżu na słodko, kaszy manny i serników. Przepis na frużelinę do spiżarni znajdziecie na naszym blogu w dziale SPIŻARNIA.  

środa, 19 czerwca 2024

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 młode kalarepy z liśćmi
  • 1 cebula
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 niepełna łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • niepełna szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.



 Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę.



 Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi.

Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.

Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!



Nasza rada:

Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.

 

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Bardzo proste ciasto z wiśniami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to – rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

Ciasto:

Blaszka 28x18 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 500 g wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 25 g masła

Sposób przyrządzenia:

Kruszonka:

 Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

Ciasto:

 Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto jogurtowe z wiśniami, rózgą mieszane gotowe!



 

wtorek, 18 czerwca 2024

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz dwóch rodzajów serów. Danie smaczne, łatwe do zrobienia, będzie smakowało całej rodzinie.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g młodego świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka (100 g) serka topionego 
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka maggi lub gałązka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go niezbyt drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego lekko posiekany szpinak i lubczyk. 



Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony i goudę startą na grubych oczkach. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serów. 



Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron i wodę z jego gotowania.

Makaron spaghetti z kremowym sosem szpinakowo -serowym gotowy!

 


Sałata strzępiasta w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, ale naszą przyprawimy tym razem na słodko-kwaśno. Będzie bardziej wyrazista w smaku. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą i delikatną. Kupujemy ją na bazarku u stałego dostawcy. Świeża, letnia i pyszna sałata doskonały dodatek do letnich, lekkich obiadów w upalne dni. Lubimy szczególnie tę sałatę ponieważ jest w smaku podobna do masłowej a chrupiąca jak lodowa.

Składniki:

1/2 główki sałaty strzępiastej batawskiej

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka octu spirytusowego

Sposób wykonania:

Sałatę umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.



Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i octem. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę tuż przed podaniem na stół.

Sałata batawska gotowa!

 

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i marchewki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 duża młoda cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy kapustę i cebulę do dużej miski, solimy je i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękły i puściły sok). Do tak przygotowanej kapusty z cebulą wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.



 Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty gotowa!  

 

Szybka sałatka śniadaniowa

Szybka sałatka śniadaniowa

Świeże warzywa, których latem jest pod dostatkiem, do nich szybki sos majonezowy. Dziesięć minut pracy i sałatka śniadaniowa przygotowana.

Składniki:

  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/2 cebuli
  • łyżka posiekanego koperku

sos:

  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka jogurtu gęstego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Liście sałaty szarpiemy i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, obranego ogórka w plasterki. Dorzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki i dodajemy do pozostałych warzyw.



Składniki sosu przekładamy do małej miseczki i mieszamy. Polewamy pokrojone warzywa sosem.

Na koniec posypujemy sałatkę koperkiem.

Szybka sałatka śniadaniowa gotowa!

 

niedziela, 16 czerwca 2024

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej karkówki.

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.





Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy.


 Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej gotowy!



Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.

 

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, dymki, papryki i ogórków polana sosem majonezowo -jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 6-8 małych, młodych ziemniaków ugotowanych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ogórki świeże gruntowe
  • 1 gałązka selera naciowego razem z liśćmi
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.

Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.



Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym odpowiednio przyprawionym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!