Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane
Bardzo proste ciasto z wiśniami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to – rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.
Składniki:
Ciasto:Blaszka 28x18 cm
- 3 jajka L
- 0,5 szklanki oleju (125 ml)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 25 g masła
Sposób przyrządzenia:
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto jogurtowe z wiśniami, rózgą mieszane gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz