Jarzynka z kalarepy na ciepło
Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 2 młode kalarepy z liśćmi
- 1 cebula
- mały pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 niepełna łyżka octu spirytusowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- niepełna szklanka wody
Sposób przygotowania:
Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.
Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi.
Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.
Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!
Nasza rada:
Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz