MAKATKA

środa, 19 czerwca 2024

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 młode kalarepy z liśćmi
  • 1 cebula
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 niepełna łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • niepełna szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.



 Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę.



 Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi.

Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.

Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!



Nasza rada:

Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz