Kaszka kukurydziana z frużeliną wiśniową
Proste śniadanie – kaszka kukurydziana gotowana na mleku owsianym, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.
Składniki:
- 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- szczypta soli do smaku
frużelina wiśniowa:
- 20 dkg wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę kukurydzianą i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie robimy frużelinę. Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.
Kaszkę kukurydzianą wykładamy na talerze i polewamy frużeliną wiśniową.
Smaczne śniadanie gotowe!
Nasza rada:
Frużeliny możemy zrobić więcej i zamknąć w słoiczkach na zimę. Będzie doskonałym dodatkiem do ryżu na słodko, kaszy manny i serników. Przepis na frużelinę do spiżarni znajdziecie na naszym blogu w dziale SPIŻARNIA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz