Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz dwóch rodzajów serów. Danie smaczne, łatwe do zrobienia, będzie smakowało całej rodzinie.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 250 g młodego świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 200 ml kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka (100 g) serka topionego
- 100 g sera żółtego gouda
- 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka maggi lub gałązka lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go niezbyt drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego lekko posiekany szpinak i lubczyk.
Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony i goudę startą na grubych oczkach. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serów.
Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron i wodę z jego gotowania.
Makaron spaghetti z kremowym sosem szpinakowo -serowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz