MAKATKA

wtorek, 18 czerwca 2024

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz dwóch rodzajów serów. Danie smaczne, łatwe do zrobienia, będzie smakowało całej rodzinie.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g młodego świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka (100 g) serka topionego 
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka maggi lub gałązka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go niezbyt drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego lekko posiekany szpinak i lubczyk. 



Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony i goudę startą na grubych oczkach. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serów. 



Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron i wodę z jego gotowania.

Makaron spaghetti z kremowym sosem szpinakowo -serowym gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz