Sałata strzępiasta w śmietanie
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, ale naszą przyprawimy tym razem na słodko-kwaśno. Będzie bardziej wyrazista w smaku. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą i delikatną. Kupujemy ją na bazarku u stałego dostawcy. Świeża, letnia i pyszna sałata doskonały dodatek do letnich, lekkich obiadów w upalne dni. Lubimy szczególnie tę sałatę ponieważ jest w smaku podobna do masłowej a chrupiąca jak lodowa.
Składniki:
1/2 główki sałaty strzępiastej batawskiej
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka octu spirytusowego
Sposób wykonania:
Sałatę umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.
Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i octem. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę tuż przed podaniem na stół.
Sałata batawska gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz