MAKATKA

wtorek, 18 czerwca 2024

Sałata strzępiasta w śmietanie

Sałata strzępiasta w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, ale naszą przyprawimy tym razem na słodko-kwaśno. Będzie bardziej wyrazista w smaku. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą i delikatną. Kupujemy ją na bazarku u stałego dostawcy. Świeża, letnia i pyszna sałata doskonały dodatek do letnich, lekkich obiadów w upalne dni. Lubimy szczególnie tę sałatę ponieważ jest w smaku podobna do masłowej a chrupiąca jak lodowa.

Składniki:

1/2 główki sałaty strzępiastej batawskiej

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka octu spirytusowego

Sposób wykonania:

Sałatę umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.

Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i octem. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę tuż przed podaniem na stół.

Sałata batawska gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz