Surówka z kapusty
Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i marchewki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 duże jabłko
- 2 marchewki
- 1 duża młoda cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy kapustę i cebulę do dużej miski, solimy je i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękły i puściły sok). Do tak przygotowanej kapusty z cebulą wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.
Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .
Prosta surówka z kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz