MAKATKA

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i marchewki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 duża młoda cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy kapustę i cebulę do dużej miski, solimy je i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękły i puściły sok). Do tak przygotowanej kapusty z cebulą wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.



 Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty gotowa!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz