MAKATKA

piątek, 21 czerwca 2024

Placek migdałowy z czereśniami

Placek migdałowy z czereśniami

Bardzo proste ciasto jogurtowe z czereśniami posypane płatkami migdałowymi. Właściwie nie ma łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i posypką jak to – jogurtowe, rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. Z migdałami i aromatem migdałowym jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 700 g wydrylowanych czereśni
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:

Blaszka 28x18 cm lub 24x24 cm wyłożona na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki (jajka, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, aromat migdałowy i olej, mieszamy do połączenia składników. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Placek migdałowy z czereśniami, rózgą mieszany gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz