MAKATKA

piątek, 21 czerwca 2024

Chleb pszenny z otrębami

Chleb pszenny z otrębami

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek otrębów pszennych

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 4 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.



Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenny z otrębami, na suchym zakwasie gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz