MAKATKA

piątek, 21 czerwca 2024

Polenta

Polenta

Prosta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 dkg sera gouda
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Wodę wstawiamy do rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dwie łyżki startego sera odkładamy na bok.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy ser, dokładnie rozprowadzamy go w kaszce i gotową polentę wylewamy na półmisek. Wygładzamy wierzch. Polenta ma mieć wysokość do 2 cm. Tak przygotowaną polentę odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia, aby można było ją kroić.



Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kaszkę kroimy w kwadraty i podsmażamy z obu stron na rumiano na maśle. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonym, startym serem.

Polenta gotowa!



Nasza rada:

Polentę możemy serwować z różnymi mięsami, sosami lub sałatkami warzywnymi. Bardzo smaczna będzie z dodatkiem parmezanu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz