Sałatka ziemniaczana
Sałatka wykonana na życzenie rodziny, z ulubionych składników. Zestaw warzyw okazał się bardzo smaczny! Sałatka na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.
Składniki:
- 8-10 małych ziemniaków młodych, ugotowanych
- 5-6 rzodkiewek
- 2 gałązki selera naciowego
- mała puszka groszku
- mała puszka kukurydzy
- garść posiekanego koperku
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.
Rzodkiewkę kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dobrze odsączamy z płynu.
Wszystkie warzywa oraz posiekany koperek przekładamy do miski i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!
Ziemniaki najpierw trzeba ugotować? Do miękkości czy na wpół?
OdpowiedzUsuńTak, ziemniaki muszą być ugotowane do miękkości, ale nie rozgotowane. Jeśli bierzemy do sałatki małe i młode ziemniaki wystarczy gotować je do15 minut, licząc od zagotowania.
Usuń