MAKATKA

piątek, 21 czerwca 2024

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka wykonana na życzenie rodziny, z ulubionych składników. Zestaw warzyw okazał się bardzo smaczny! Sałatka na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.

Składniki:

  • 8-10 małych ziemniaków młodych, ugotowanych
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • garść posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Rzodkiewkę kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dobrze odsączamy z płynu.



Wszystkie warzywa oraz posiekany koperek przekładamy do miski i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

2 komentarze:

  1. Ziemniaki najpierw trzeba ugotować? Do miękkości czy na wpół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ziemniaki muszą być ugotowane do miękkości, ale nie rozgotowane. Jeśli bierzemy do sałatki małe i młode ziemniaki wystarczy gotować je do15 minut, licząc od zagotowania.

      Usuń