MAKATKA

sobota, 22 czerwca 2024

Torcik ananasowy

Torcik ananasowy

Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę - będzie ozdobą stołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jaja wielkość M
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)

Warstwa jogurtowa i ananasowa:

  • 250 ml jogurtu ananasowego
  • 200 ml wody
  • 40 g żelatyny
  • 2 puszki (po 560 g) ananasa w syropie
  • owoce granatu do dekoracji

Sposób wykonania:

Pieczemy biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica 20 cm.

Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.



 Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.



Robimy warstwę jogurtową i ananasową.

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową.

Dwa plastry  ananasa kroimy drobno i dodajemy do masy jogurtowej.

Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej.

Efektowny i smaczny torcik ananasowy gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz