MAKATKA

sobota, 22 czerwca 2024

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Błyskawiczny dżem z letnich owoców, słodki, bogaty w smaku. Wykonanie jego jest tak łatwe, że łatwiej się nie da!

Składniki:

  • 300 g czereśni
  • 200 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 4 słoiczki 300 ml lub 6 słoiczków 250 ml

Sposób przyrządzenia:

Owoce myjemy i osączamy na sitku.

Maliny i borówki przekładamy do garnka. Czereśnie drylujemy, porzeczki pozbawiamy gałązek i również wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem żelującym, mieszamy i wstawiamy na ogień.



Gotujemy dżem 5-6 minut, licząc od zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu i zbieramy tworzącą się pianę.



Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i odkładamy na ściereczkę odwrócone do góry dnem.

Wystudzone słoiki z dżemem są gotowe do odłożenia do spiżarni!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz