Dżem wieloowocowy do spiżarni
Błyskawiczny dżem z letnich owoców, słodki, bogaty w smaku. Wykonanie jego jest tak łatwe, że łatwiej się nie da!
Składniki:
- 300 g czereśni
- 200 g malin
- 250 g borówek amerykańskich
- 250 g czerwonej porzeczki
- 500 g cukru żelującego 2:1
- 4 słoiczki 300 ml lub 6 słoiczków 250 ml
Sposób przyrządzenia:
Owoce myjemy i osączamy na sitku.
Maliny i borówki przekładamy do garnka. Czereśnie drylujemy, porzeczki pozbawiamy gałązek i również wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem żelującym, mieszamy i wstawiamy na ogień.
Gotujemy dżem 5-6 minut, licząc od zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu i zbieramy tworzącą się pianę.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i odkładamy na ściereczkę odwrócone do góry dnem.
Wystudzone słoiki z dżemem są gotowe do odłożenia do spiżarni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz