Sałatka hawajska z makaronem ryżowym
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i groszkiem. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- szklanka makaronu orzo
- 2 ogórki gruntowe
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 15 dkg sera gouda w kawałku
- mała puszka groszku
- mała puszka ananasa w kawałkach
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Groszek i ananasa dobrze osączamy z płynu. Przekładamy groszek i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Seler naciowy, jajka, ser gouda i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz