Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej karkówki.
Składniki:
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 kg polędwicy wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka
czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka
czubata pieprzu ziołowego
- łyżeczka tymianku
- sól i
pieprz do smaku
- 3 liście
laurowe
- 5
ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki
maggi
- 1 łyżka octu
balsamicznego
- 1 łyżka ketchupu
Sposób przyrządzenia:
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej gotowy!
Nasza rada:
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz