Chleb pszenny z płatkami
owsianymi
Zwykły chleb pszenny na
suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Pieczywo
delikatne, bez polepszaczy, proste do upieczenia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ
650
- 7 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki płatków
owsianych górskich
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
rzepakowego
dodatkowo:
- 1 żółtko do
posmarowania wierzchu chleba + płatki do posypania chleba
Sposób wykonania:
Wszystkie
składniki ciasta w temperaturze pokojowej.
Keksówka 25x12
cm wyłożona papierem do pieczenia.
Robimy rozczyn.
Do dużej miski
wlewamy 100 ml ciepłej wody ( temp. do 30 °C), wsypujemy drożdże,
cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut,
aby rozczyn trochę ruszył.
Do rozczynu
dodajemy pozostałe składniki: 300 ml wody, mąkę, sól, olej i
płatki owsiane (mąkę przesiewamy przez sitko). Łączymy je
najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, aż
zacznie odchodzić od rąk, przekładamy na blat i wyrabiamy jeszcze
trochę podsypując mąką niezbyt obficie. Dobrze wyrobione ciasto
posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto wykładamy na blat posypany mąką i "przebijamy",
czyli chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek wielkości foremki,
przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub
wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką,
odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto ma
wyrosnąć do brzegów foremki.
Wyrośnięty chleb nacinamy na środku
dosyć głęboko, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody
i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Chleb będzie po
upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy go do
piekarnika nagrzanego do 200 °C na 45 minut.
Chleb pszenny z
płatkami owsianymi gotowy!
Nasze rady:
Wszystkie użyte
do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Woda do rozczynu
nie może być zbyt ciepła (odpowiednia temp. do 30 °C).
Rozczyn i ciasto
idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w
rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez
niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie
mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w
piekarniku nagrzanym do 30 °C.