Sernik mango z borówkami
Sernik na zimno z masą mango to wyśmienite ciasto, którego nie trzeba piec. Intensywna w smaku, kremowa, niezwykle aksamitna serowa masa w towarzystwie borówek i niebieskiej galaretki stanowi doskonały wybór zarówno dla wielbicieli wypieków tradycyjnych jak i nowoczesnych.
Składniki:
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (mielonego)
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango) lub puszka musu 450g
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 300 g borówek
- 2 galaretki niebieskie (borówkowe)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, oprócz kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wrzucamy twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Miksujemy do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Żelatynę w proszku zalewamy 70 ml zimnego mleka, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, mieszając stale, do całkowitego rozpuszczenia lub podgrzewamy w mikrofali. Nie doprowadzamy do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko studzimy ją i do jeszcze ciepłej dodajemy łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki i znowu mieszamy, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do masy serowej i natychmiast miksujemy, do połączenia składników.
W osobnym naczyniu umieszczamy schłodzoną kremówkę i cukier waniliowy. Ubijamy ją na sztywno. Dodajemy do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie łączymy z masą.
Wykładamy masę serową do formy o wymiarach 28x18 lub okrągłej 24-26 cm. Wyrównujemy szpatułką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
Następnie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki myjemy i osuszamy. Na wierzchu masy serowej układamy owoce, które zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie odkładamy sernik do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Sernik mango z borówkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz