Bajaderki chałwowe
Ciasteczka są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystałyśmy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu tortu. Z dodatkiem orzeszków ziemnych i chałwy wyszły doskonałe bajaderki.
Składniki:
- 30 dkg resztek ciasta lub 30 dkg ciastek maślanych czy biszkoptów
- 100 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
- 1 łyżka kakao do ciast nie czekoladowych
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 200 g chałwy waniliowej
- 4 łyżki orzeszków ziemnych grubo zmielonych lub posiekanych
- 3/4 szklanki orzechów ziemnych posiekanych do obtaczania bajaderek
- około 20 papilotek
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Gotowe kulki obtaczamy w posiekanych orzeszkach, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.
Pyszne chałwowe bajaderki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz