MAKATKA

czwartek, 23 maja 2024

Bajaderki chałwowe

Bajaderki chałwowe

Ciasteczka są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystałyśmy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu tortu. Z dodatkiem orzeszków ziemnych i chałwy wyszły doskonałe bajaderki.

Składniki:

  • 30 dkg resztek ciasta lub 30 dkg ciastek maślanych czy biszkoptów
  • 100 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
  • 1 łyżka kakao do ciast nie czekoladowych
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych grubo zmielonych lub posiekanych
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych posiekanych do obtaczania bajaderek
  • około 20 papilotek

Sposób przyrządzenia:

Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach.



 Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Gotowe kulki obtaczamy w posiekanych orzeszkach, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.



Pyszne chałwowe bajaderki gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz