Bulion do zamrożenia
Nadchodzą święta Bożego Narodzenia,
Nowy Rok, karnawał-będzie w naszych domach dużo imprez i gości.
Będziemy sporo gotować i powinniśmy doskonale przygotować się do
tego najpiękniejszego okresu w całym roku. Będzie nam znacznie
łatwiej, jeśli zgromadzimy trochę wcześniej ulubione przyprawy,
ulepimy i zamrozimy uszka do barszczu, pierogi wigilijne i
przygotujemy domowej roboty bulion, który przyda się nam jako baza
do wszelkich zup, sosów. Wiadomo - domowe najlepsze!
Składniki:
- 1 kurczak z dobrego chowu-u nas tzw.
biesiadny
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z kością- u
nas żeberka
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- 1-2 łyżki soli
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 kulek czarnego pieprzu
- łyżeczka lubczyku suszonego lub
mrożonego
Sposób wykonania:
Do garnka 5 l wrzucamy umyte mięso
wieprzowe i kurczaka, z którego wykrawamy piersi ( użyjemy je do
zrobienia innej potrawy). Dokładamy umyte, obrane i pokrojone
warzywa. Cebulę wrzucamy w łupinie, da bulionowi piękny kolor i
smak. Dokładamy przyprawy, prócz soli, którą dodamy po
zagotowaniu wywaru. Zalewamy całe dobro w garnku wodą.
Potrzebowałyśmy prawie 3 l wody. Włączamy ogień. Doprowadzamy
bulion do wrzenia, solimy go, zmniejszamy ogień maksymalnie. Bulion
ma tylko mrugać. Gotujemy go odkrytego, aby jak najwięcej płynu
zredukować. Potrzebna nam jest sama kwintesencja, czyli bulion w
czystej postaci, bardzo esencjonalny. Będziemy go używać jako bazę
do różnych potraw.
Bulion gotujemy 4 godziny. Następnie
odcedzamy go i studzimy.
Zimny bulion przelewamy do odpowiednich
pojemników, w których będziemy go przechowywać w zamrażarce.
My użyłyśmy plastikowe pudełka o
pojemności 250 ml. Wyszło nam 2 l bulionu.
Z mięsa i warzyw użytych do zrobienia
bulionu zrobimy pasztet z żurawiną, który również można
zamrozić. Przepis na pasztet z mięsa z bulionu znajdziecie na naszym blogu.
Bulion domowej roboty oddzielony od
mięsa i warzyw możemy przechowywać w zamrażarce do pół roku.
Z mięsa i warzyw można zrobić poza
pasztetem uszka z mięsem, pierogi, paszteciki drożdżowe czy
krokiety. Możliwości wykorzystania resztek z bulionu jest wiele.