Pasztet drobiowy z warzywami
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Składniki:
- 40 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 2 marchewki z rosołu
- 1/2 selera z rosołu
- 3 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki rosołu
- sól i pieprz do smaku
- duża łyżka majeranku
keksówka 11x25 cm wyłożona papierem do pieczenia
Sposób wykonania:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. W garnuszku zagotowujemy wodę lekko posoloną i wrzucamy do niej wątróbkę. Gotujemy ją 15 minut. Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, cebulę) i rozmoczoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem. Przekładamy gotową masę do foremki. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet drobiowy z warzywami gotowy!
Do pasztetu zużyłyśmy połowę ugotowanego kurczaka z przepisu: bulion do zamrażania, pozostałe mięso wykorzystałyśmy do farszu na pierogi z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz