Bulion do zamrożenia
Nadchodzą święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok, karnawał-będzie w naszych domach dużo imprez i gości. Będziemy sporo gotować i powinniśmy doskonale przygotować się do tego najpiękniejszego okresu w całym roku. Będzie nam znacznie łatwiej, jeśli zgromadzimy trochę wcześniej ulubione przyprawy, ulepimy i zamrozimy uszka do barszczu, pierogi wigilijne i przygotujemy domowej roboty bulion, który przyda się nam jako baza do wszelkich zup, sosów. Wiadomo - domowe najlepsze!
Składniki:
- 1 kurczak z dobrego chowu-u nas tzw. biesiadny
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z kością- u nas żeberka
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- 1-2 łyżki soli
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 kulek czarnego pieprzu
- łyżeczka lubczyku suszonego lub mrożonego
Sposób wykonania:
Do garnka 5 l wrzucamy umyte mięso wieprzowe i kurczaka, z którego wykrawamy piersi ( użyjemy je do zrobienia innej potrawy). Dokładamy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Cebulę wrzucamy w łupinie, da bulionowi piękny kolor i smak. Dokładamy przyprawy, prócz soli, którą dodamy po zagotowaniu wywaru. Zalewamy całe dobro w garnku wodą. Potrzebowałyśmy prawie 3 l wody. Włączamy ogień. Doprowadzamy bulion do wrzenia, solimy go, zmniejszamy ogień maksymalnie. Bulion ma tylko mrugać. Gotujemy go odkrytego, aby jak najwięcej płynu zredukować. Potrzebna nam jest sama kwintesencja, czyli bulion w czystej postaci, bardzo esencjonalny. Będziemy go używać jako bazę do różnych potraw.
Bulion gotujemy 4 godziny. Następnie odcedzamy go i studzimy.
Zimny bulion przelewamy do odpowiednich pojemników, w których będziemy go przechowywać w zamrażarce.
My użyłyśmy plastikowe pudełka o pojemności 250 ml. Wyszło nam 2 l bulionu.
Z mięsa i warzyw użytych do zrobienia bulionu zrobimy pasztet z żurawiną, który również można zamrozić. Przepis na pasztet z mięsa z bulionu znajdziecie na naszym blogu.
Bulion domowej roboty oddzielony od mięsa i warzyw możemy przechowywać w zamrażarce do pół roku.
Z mięsa i warzyw można zrobić poza pasztetem uszka z mięsem, pierogi, paszteciki drożdżowe czy krokiety. Możliwości wykorzystania resztek z bulionu jest wiele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz