MAKATKA

piątek, 19 kwietnia 2024

Bulion do zamrożenia

Bulion do zamrożenia

Nadchodzą święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok, karnawał-będzie w naszych domach dużo imprez i gości. Będziemy sporo gotować i powinniśmy doskonale przygotować się do tego najpiękniejszego okresu w całym roku. Będzie nam znacznie łatwiej, jeśli zgromadzimy trochę wcześniej ulubione przyprawy, ulepimy i zamrozimy uszka do barszczu, pierogi wigilijne i przygotujemy domowej roboty bulion, który przyda się nam jako baza do wszelkich zup, sosów. Wiadomo - domowe najlepsze!

Składniki:

  • 1 kurczak z dobrego chowu-u nas tzw. biesiadny
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z kością- u nas żeberka
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • 1-2 łyżki soli
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • łyżeczka lubczyku suszonego lub mrożonego

Sposób wykonania:

Do garnka 5 l wrzucamy umyte mięso wieprzowe i kurczaka, z którego wykrawamy piersi ( użyjemy je do zrobienia innej potrawy). Dokładamy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Cebulę wrzucamy w łupinie, da bulionowi piękny kolor i smak. Dokładamy przyprawy, prócz soli, którą dodamy po zagotowaniu wywaru. Zalewamy całe dobro w garnku wodą. Potrzebowałyśmy prawie 3 l wody. Włączamy ogień. Doprowadzamy bulion do wrzenia, solimy go, zmniejszamy ogień maksymalnie. Bulion ma tylko mrugać. Gotujemy go odkrytego, aby jak najwięcej płynu zredukować. Potrzebna nam jest sama kwintesencja, czyli bulion w czystej postaci, bardzo esencjonalny. Będziemy go używać jako bazę do różnych potraw.



Bulion gotujemy 4 godziny. Następnie odcedzamy go i studzimy.

Zimny bulion przelewamy do odpowiednich pojemników, w których będziemy go przechowywać w zamrażarce.

My użyłyśmy plastikowe pudełka o pojemności 250 ml. Wyszło nam 2 l bulionu.



Z mięsa i warzyw użytych do zrobienia bulionu zrobimy pasztet z żurawiną, który również można zamrozić. Przepis na pasztet z mięsa z bulionu znajdziecie na naszym blogu.

Bulion domowej roboty oddzielony od mięsa i warzyw możemy przechowywać w zamrażarce do pół roku.

Z mięsa i warzyw można zrobić poza pasztetem uszka z mięsem, pierogi, paszteciki drożdżowe czy krokiety. Możliwości wykorzystania resztek z bulionu jest wiele.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz