MAKATKA

czwartek, 18 kwietnia 2024

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka prosta i błyskawiczna o wyjątkowym smaku okraszonych ziemniaków z chrupiącymi warzywami, doskonała na imprezy, . W naszym domu przyrządzana na wszelkie uroczystości a także na zwykłe kolacje.

Składniki:

  • 4 ziemniaki duże
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 20 dkg boczku wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu lub gęstej śmietany 18 %

Sposób przyrządzenia:

sos:

Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki.

Sałatka:

Ziemniaki ze skórką szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków (od 20 do 30 minut). Nie należy ich rozgotować. Najlepiej sprawdzać je patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wbija się w ziemniaka gładko to znak, że ziemniak jest odpowiednio miękki. Odcedzamy ziemniaki, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę niezbyt cienką.



Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek kroimy w kwadraciki 2 cm i smażymy, aż będą chrupiące. Odkładamy do przestudzenia razem z wytopionym tłuszczem. Dodamy boczek razem z nim do sałatki.

Kroimy pozostałe warzywa w drobną kostkę.

Przekładamy wszystkie składniki do dużej miski, łączymy z sosem i odkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz