Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka prosta i błyskawiczna o wyjątkowym smaku okraszonych ziemniaków z chrupiącymi warzywami, doskonała na imprezy, . W naszym domu przyrządzana na wszelkie uroczystości a także na zwykłe kolacje.
Składniki:
- 4 ziemniaki duże
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 2-3 gałązki selera naciowego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 20 dkg boczku wędzonego w plastrach
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu lub gęstej śmietany 18 %
Sposób przyrządzenia:
sos:
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki.
Sałatka:
Ziemniaki ze skórką szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków (od 20 do 30 minut). Nie należy ich rozgotować. Najlepiej sprawdzać je patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wbija się w ziemniaka gładko to znak, że ziemniak jest odpowiednio miękki. Odcedzamy ziemniaki, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę niezbyt cienką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek kroimy w kwadraciki 2 cm i smażymy, aż będą chrupiące. Odkładamy do przestudzenia razem z wytopionym tłuszczem. Dodamy boczek razem z nim do sałatki.
Kroimy pozostałe warzywa w drobną kostkę.
Przekładamy wszystkie składniki do dużej miski, łączymy z sosem i odkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz