MAKATKA

środa, 17 kwietnia 2024

Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli to kultowe danie z czasów PRL-u. Zwane nieco ironicznie”oszukane schabowe”. Na pewno są tanie i smaczne oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli goni nas czas to mortadela w chrupiącej panierce jest doskonałym wyborem. My podałyśmy ją z ziemniakami i równie szybkim bigosikiem z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 40 dkg mortadeli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Mortadelę kroimy na plastry. Z 40 dkg wędliny wyszło osiem 0,5 cm plastrów. Na patelni rozgrzewamy olej. W miseczce roztrzepujemy jajko i przyprawiamy je odrobiną soli oraz pieprzu. Plastry wędliny oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Następnie maczamy je w jajku i bułce tartej, Układamy na gorącym tłuszczu, smażymy z obu stron do przyrumienienia.

Kotlety z mortadeli gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz