MAKATKA

wtorek, 16 kwietnia 2024

Tradycyjna surówka z pora

Tradycyjna surówka z pora

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką skropionymi olejem i cytryną. To znakomity dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się także do kanapki.

Składniki:

  • por (biała część) 15 cm
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 1mała puszka kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko razem ze skórką kroimy w drobną kostkę, skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Dodajemy pokrojone warzywa i osączoną kukurydzę do pora. Następnie skrapiamy całość olejem i cytryną. Przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Tradycyjna surówka z pora gotowa!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz