Tradycyjna surówka z pora
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką skropionymi olejem i cytryną. To znakomity dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się także do kanapki.
Składniki:
- por (biała część) 15 cm
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 1mała puszka kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
Sposób wykonania:
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko razem ze skórką kroimy w drobną kostkę, skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Dodajemy pokrojone warzywa i osączoną kukurydzę do pora. Następnie skrapiamy całość olejem i cytryną. Przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Tradycyjna surówka z pora gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz