Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
Kąski kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, otulone ciastem naleśnikowym. Do tego frytki i pyszne danie gotowe. Ciasto przyprawione pikantnie nadaje doskonały smak kurczakowi, kąski są bardzo soczyste i pulchne dzięki małemu drobiazgowi.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanka mleka
- 4-5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pieprz, czerwona papryka, garam masala do smaku
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę 2 cm. Przyprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, papryką i garam masala. Mieszamy i oceniamy, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Ma być bardzo gęste, jak na racuchy. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki. Na samym końcu dodajemy sodę oczyszczoną.
Na patelni rozgrzewamy olej, w ilości takiej jak do smażenia w głębokim tłuszczu. Maczamy kawałki kurczaka w cieście i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy kąski kurczaka na ręcznik papierowy do osączenia. Kąski kurczaka w cieście podajemy z frytkami. Doskonałym dodatkiem będzie również sos czosnkowy lub ketchup.
Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym gotowe!
Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz