Kotlet drobiowy w panierce gyros
Delikatne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej i aromatycznej panierce. Kotlety smakują rewelacyjnie!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety kładziemy między dwie folie, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem.
Do osobnych talerzy dajemy mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą przyprawioną pieprzem ziołowym i przyprawą gyros.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej z przyprawami. Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 3-4 minuty, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.
Kotlety drobiowe w panierce gyros gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz