MAKATKA

wtorek, 16 kwietnia 2024

Kotlet drobiowy w panierce gyros

Kotlet drobiowy w panierce gyros

Delikatne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej i aromatycznej panierce. Kotlety smakują rewelacyjnie!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety kładziemy między dwie folie, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem.

Do osobnych talerzy dajemy mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą przyprawioną pieprzem ziołowym i przyprawą gyros.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej z przyprawami. Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 3-4 minuty, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.

Kotlety drobiowe w panierce gyros gotowe!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz