Surówka z młodej kapusty
Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietruszki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 duże jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża młoda cebula
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki.
Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki połączyły się dobrze.
Prosta surówka z młodej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz