MAKATKA

poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zasmażką z masła, przyprawiona na słodko-kwaśno i posypana dużą ilością koperku to jedna z najsmaczniejszych nowalijek wiosennych. Do niej młode ziemniaczki i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty- 650 g poszatkowanej
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cytryny lub łyżka octu spirytusowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, myjemy i szatkujemy dosyć drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, wsypujemy łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień. Od zagotowania wody dusimy ją 10-15 minut pod przykryciem.



Na patelni rozgrzewamy masło. Na roztopione masło rzucamy mąkę, mieszamy zasmażkę około 1-2 minut, aby mąka straciła smak surowizny, ale nie przyrumieniła się. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny lub octem, cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączamy ogień i zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem.



Młoda kapusta zasmażana gotowa!   

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz