Sałatka z buraków
Buraki ze słoika do obiadu z cebulą, jabłkiem i odrobiną soku z cytryny. Jesienią i w zimie jedna z najsmaczniejszych surówek, do tego prosta i szybka.
Składniki:
- 0,5 l słoik buraczków ze spiżarni ( ewentualnie kupny)
- 1 duże, kwaskowe jabłko
- 1 łyżka cytryny
- 1 cebula czerwona nieduża
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Buraki ze słoiczka przekładamy do miski. Cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do buraków. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny (do buraczków kupnych raczej nie dodajemy cytryny), solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.
Sałatka z buraków gotowa!
Do sałatki wykorzystałyśmy buraczki z przepisu - tarte buraki do spiżarni:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz