MAKATKA

środa, 17 kwietnia 2024

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą

Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką i fetą na pierzynce z roszponki, polana wyrazistym sosem. Sałatka uniwersalna, doskonała na różne okazje.

 Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 2 szklanki roszponki
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

Sos:

  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie). pomidory w kostkę. Dymkę i szczypiorek kroimy drobno. Roszponkę układamy na talerzu, a na niej wszystkie warzywa uprzednio wymieszane w misce.

Robimy sos - do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa.

Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.

Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem, roszponką i fetą gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz