Sałatka z fetą
Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką i fetą na pierzynce z roszponki, polana wyrazistym sosem. Sałatka uniwersalna, doskonała na różne okazje.
Składniki:
- 200 g sera feta
- 2 szklanki roszponki
- 2 dojrzałe, duże pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
Sos:
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie). pomidory w kostkę. Dymkę i szczypiorek kroimy drobno. Roszponkę układamy na talerzu, a na niej wszystkie warzywa uprzednio wymieszane w misce.
Robimy sos - do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa.
Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.
Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem, roszponką i fetą gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz