Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna się krótki jak zawsze sezon na rabarbar, należy go wykorzystać, bo ciasta z nim są przepyszne.
Składniki
ciasto:
- 1/2 kg rabarbaru
- 3 jaja duże lub 4 małe
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 125 g masła
- 3/4 szkl. cukru
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm, przekładamy do miski i oprószamy cukrem. Odstawiamy na bok.
Formę okrągłą do ciasta o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy.
Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko, olej i zapach, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim rabarbar. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu) na 50 - 55 min. Po tym czasie wykładamy ciasto, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz