MAKATKA

piątek, 19 kwietnia 2024

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna się krótki jak zawsze sezon na rabarbar, należy go wykorzystać, bo ciasta z nim są przepyszne.

Składniki

ciasto:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 jaja duże lub 4 małe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 3/4 szkl. cukru

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.  

Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm, przekładamy do miski i oprószamy cukrem. Odstawiamy na bok. 

Formę okrągłą do ciasta o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy.



Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko, olej i zapach, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim rabarbar. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.



Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu) na 50 - 55 min. Po tym czasie wykładamy ciasto, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz