Chleb orkiszowy z czarnuszką
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Znika ze stołu jeszcze ciepły.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej typ 630
- 400 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki czarnuszki
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę i olej. Dodajemy czarnuszkę. Łączymy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do momentu, aż będzie odchodziło od niej. Ciasto jest bardzo luźne.
Formujemy kulę, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie przekładamy łyżką ciasto do keksówki (25x12 cm) dokładnie wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i przykryte ściereczką odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 220 °C. Chleb nacinamy na środku (ponieważ ciasto jest rzadkie nacięłyśmy je nożyczkami), aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy chleb 30 minut w 220 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut w 200 °C do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy zaraz po upieczeniu z keksówki.
Chleb orkiszowy z czarnuszką gotowy!
Nasze rady:
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie
jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie
wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy
odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w
piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz