Tort „dyskoteka”- łatwy, dla początkujących
Bardzo łatwy tort kakaowy z lekkim kremem serowo -śmietanowym. Spodoba się zwłaszcza dzieciom. Dokładna receptura sprawi, że tort na pewno się uda.
Składniki:
biszkopt:
forma okrągła 20 cm
- 4 duże jajka L lub 5 mniejszych M
- 120 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g mąki tortowej
- 20 g kakao
krem:
- 300 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- dodatkowo:
- kolorowe drażetki
- 150 ml wody do nasączania biszkoptu
Sposób wykonania:
Biszkopt
Do misy miksera wbijamy całe jaja, dodajemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać jajka na wolnych obrotach. Dosypujemy całą skrobię od razu i cukier. Teraz zwiększamy obroty do maksimum. Masę ubijamy 10-12 minut. Musi znacznie zwiększyć objętość i gęstość. Do tak ubitych jaj dodajemy po łyżce suche składniki uprzednio odważone, zmieszane i dokładnie połączone rózgą. Czynność tę wykonujemy przy najmniejszych obrotach miksera. Na koniec, gdy masa biszkoptowa będzie gotowa, przemieszajmy ją jeszcze łopatką silikonową 2-3 razy. Teraz wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Patyczkiem do szaszłyków robimy w cieście kilka kolistych ruchów, aby usunąć nadmiar powietrza. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C na funkcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 35 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wykładamy na kratkę i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie wyjmujemy je ostrożnie (nożem delikatnie odsuwamy brzeg od formy i zdejmujemy papier ze spodu) z formy i układamy spodem do góry na kratce. Po całkowitym przestudzeniu owijamy biszkopt w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dopiero możemy biszkopt kroić na blaty.
Krem
Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Pod koniec ubijania dodajemy do kremu kakao. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.
Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą przekładamy do worka cukierniczego, dwie pozostałe użyjemy do przekładania tortu.
Składamy tort
Biszkopt kroimy na cztery części. Górną część rozkruszamy i odkładamy na bok. Dolny biszkopt układamy na paterze, zapinamy obręcz. Blat nasączamy wodą i nakładamy na niego 1/3 kremu, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy, nakładamy krem i przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na trzy godziny (razem z kremem w worku).
Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, odpinamy obręcz. Tort smarujemy resztą kremu i obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Na wierzchu układamy kolorowe drażetki.
Tort „dyskoteka” gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz