MAKATKA

czwartek, 18 kwietnia 2024

Tort „dyskoteka”- łatwy, dla początkujących

Tort „dyskoteka”- łatwy, dla początkujących

Bardzo łatwy tort kakaowy z lekkim kremem serowo -śmietanowym. Spodoba się zwłaszcza dzieciom. Dokładna receptura sprawi, że tort na pewno się uda.

Składniki:

biszkopt:

forma okrągła 20 cm

  • 4 duże jajka L lub 5 mniejszych M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki tortowej
  • 20 g kakao

krem:

  • 300 ml kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo:
  • kolorowe drażetki
  • 150 ml wody do nasączania biszkoptu

Sposób wykonania:

Biszkopt

Do misy miksera wbijamy całe jaja, dodajemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać jajka na wolnych obrotach. Dosypujemy całą skrobię od razu i cukier. Teraz zwiększamy obroty do maksimum. Masę ubijamy 10-12 minut. Musi znacznie zwiększyć objętość i gęstość. Do tak ubitych jaj dodajemy po łyżce suche składniki uprzednio odważone, zmieszane i dokładnie połączone rózgą. Czynność tę wykonujemy przy najmniejszych obrotach miksera. Na koniec, gdy masa biszkoptowa będzie gotowa, przemieszajmy ją jeszcze łopatką silikonową 2-3 razy. Teraz wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Patyczkiem do szaszłyków robimy w cieście kilka kolistych ruchów, aby usunąć nadmiar powietrza. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C na funkcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 35 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wykładamy na kratkę i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie wyjmujemy je ostrożnie (nożem delikatnie odsuwamy brzeg od formy i zdejmujemy papier ze spodu) z formy i układamy spodem do góry na kratce. Po całkowitym przestudzeniu owijamy biszkopt w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dopiero możemy biszkopt kroić na blaty.



Krem

Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Pod koniec ubijania dodajemy do kremu kakao. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą przekładamy do worka cukierniczego, dwie pozostałe użyjemy do przekładania tortu.

Składamy tort

Biszkopt kroimy na cztery części. Górną część rozkruszamy i odkładamy na bok. Dolny biszkopt układamy na paterze, zapinamy obręcz. Blat nasączamy wodą i nakładamy na niego 1/3 kremu, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy, nakładamy krem i przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na trzy godziny (razem z kremem w worku).



Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, odpinamy obręcz. Tort smarujemy resztą kremu i obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Na wierzchu układamy kolorowe drażetki.



Tort „dyskoteka” gotowy!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz